Hovězí vývar z morkových kostí a masa
Suroviny:
- Morkové kosti 1kg
- Hovězí žebro masové 1kg
- Voda 4l
- Mrkev 200g, celer 150g, petržel 50g
- 2 cibule
- Stonky hladkolisté petržele, nebo vršky řapíkatého celeru
- Bobkový list, nové koření, celý pepř
Postup
- Morkové kosti pečlivě omyjeme, propláchneme a zbavíme je všech povrchových nečistot. Osušíme je, vložíme na plech a dáme do trouby předehřáté na 220°C.
- Pečeme do ztmavnutí cca 8 min., poté na plechu otočíme na druhou neopečenou stranu a pečeme opět do tmava. Kosti vyndáme z trouby a propláchneme studenou vodou, zbavíme se tak tuku a bílkovin, které se vypekly.
- Maso na žebrech také pečlivě omyjeme, propláchneme a vložíme do mísy, kde je spaříme vroucí vodou, necháme ponořené cca 30 sekund a propláchneme studenou vodou.
- Poté maso s žebry a morkové kostmi vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, tak aby byly ponořené.
- Až se nám voda začne vařit, ztlumíme teplotu na minimum, aby přestala bublat a pak děrovanou naběračkou opatrně sbíráme pěnu z vysrážené bílkoviny. Když se pěna přestane tvořit, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř.
- Takto vývar vaříme na nejnižší teplotu alespoň 4 hodiny.
- Po 4 hodinách vezmeme cibuli, odebereme první špinavé slupky, rozkrojíme napůl a řeznou stranou položíme na rozpálenou pánev. Sundáme ji, až když je cibule opečena do hněda.
- Takto opečenou cibuli přidáme s ostatní očištěnou zeleninou do vývaru a pozvolna vaříme další hodinu. POZOR. S vývarem nemícháme, jinak by se mohl zakalit.
- Vývar nakonec přecedíme přes síto do jiného hrnce a ještě krátce povaříme.
- Pokud máte v plánu vývar hned jíst, odlijte si požadované množství, které potřebujete a dochuťte solí.
- Pokud chcete vývar uskladnit na jindy, rychle ho zchlaďte, např. ve vodní lázni. Z vychlazeného vývaru stáhněte tenkou tukovou vrstvu.
- Takto připravený vývar si můžete i zamrazit, vydrží vám i několik měsíců. A používat ho můžete rovněž jako kvalitní základ do všech ostatních polévek a omáček.
Nezaujalo? Uvařte si něco jiného...
Chilli con carne
Texaská specialita proslulá po celém světě, připravte si snadno a rychle!
Špagety s hovězím, česnekem, sušenými rajčaty a pyré
Jednoduché a rychlé těstoviny s hovězím masem vhodné pro rušný týden
Štěpánská
Co uvařit na sv. Štěpána 26. prosince? Máme skvělý tip: Štěpánskou z hovězí husičky
Lasagne
Italská klasika, kterou miluje snad celý svět a my v Čechách nejsme rozhodně výjimkou!
Farmářské brambory
Pochoutka nejen pro farmáře, ale i celou rodinu!
Musaka z mletého hovězího
Řecká specialita Musaka nadchne velké gurmány i malé strávníky.
Steak z vyzrálého hovězího
Recept na dokonalý steak pro přípravu doma - jde to i bez grilu!
Mleté hovězí steaky s kadeřávkem a pečenou zeleninou
Jednoduchá a rychlá večeře pro celou rodinu!
Bruschetta s rajčaty a hovězím steakem
Italská delikatesa bruschetta s rajčaty a hovězím steakem: tutovka na každou grilovací party!
Pečená hovězí žebra
Žebra z vyzrálého hovězího jsou šťavnatá, měkká a jednoduše chutnají skvěle. Stačí k nim přidat ty správné ingredience a z trouby pak vyndáte gurmánský skvost!
Picanha na grilu s Chimichurri
Úžasný šťavnatý steak pro pravé gurmány s omáčkou Chimichurri
Pljeskavica
Tato pochoutka z mletého masa kraluje celému Balkánu a v Čechách na ni také nedáme dopustit, je superrychlá a jednoduchá, zkuste ji s námi!
Poctivý burger
Král letního grilování! Podle nás stačí skvělé maso bez koření a k němu si do poctivé housky přidat, co máte rádi. Zkuste si připravit dle našeho receptu, pochutnáte si!
Špízy z mletého hovězího
Jemné mleté hovězí patří také na gril! Jednoduché špízy budou ozdobou každé vaší zahradní slavnosti.
Steak na tortille se zeleninovým dipem
Tento recept nabitý bílkovinami a vitamíny si oblíbí celá rodina.
Masové kuličky v rajské omáčce s těstovinami
Rajskou zbožňuje snad každé dítě! Pojďte si vyzkoušet náš vylepšený recept, masové kuličky z našeho vyzrálého hovězího se rozpadají na jazyku.
Hovězí na červeném víně
Hovězí na červeném víně je ideální pro váš nedělní oběd.
Boloňská omáčka s mletým hovězím
Boloňské špagety s mletým hovězím - rychlá a chutná večeře pro celou rodinu.
Guláš z hovězího karabáčku
Oblíbená klasika mezi gurmány, ale mají ho rádi i děti.
Tatarák z pravé svíčkové
Vyhlášená specialita z pravé hovězí svíčkové pro pravé gurmány.
Carpaccio
Carpaccio - ideální předkrm pro všechny příležitosti a správně česky se této lahůdce říká karpáčo.
Roastbeef
Roastbeef od naší babičky je proslulý v celé rodině a je nedílnou součástí každé naší oslavy.
Křenová/koprová omáčka z hovězí loupané plece
Omáčky milují děti i dospělí, a když je v ní kousek poctivého masa, tak chutná ještě lépe!
Španělský ptáček
Španělský ptáček je stálice české kuchyně, ale jak na něj? Uvařte si podle našeho receptu!
Gulášová polévka
Oblíbená gulášovka! Zkuste ji z našeho masa - krku, hrudí nebo podplečí, výborná večeře pro celou rodinu.